Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het februarinummer van Vakblad Sociaal Werk is uit!

Sociale rechtvaardigheid bevorderen? Wat als rechtvaardigheid voor de één ten koste gaat van rechtvaardigheid voor de ander? Mensenrechten en sociale rechtvaardigheid handen en voeten geven als sociaal werker, stelt je soms voor ingewikkelde dilemma's. Zeker waar rechtvaardigheid, cultuur én gender in het geding zijn, schuurt het altijd. Dat betoogt Sawitri Saharso in het kersverse nieuwe, rijke nummer van Vakblad Sociaal Werk.

Ook de bijdrage van Femke Kaulingfreks gaat over cultuur, maar dan over straatcultuur. In plaats van bijvoorbeeld drillrap weg te zetten als gevaarlijk of primitief, ziet Kaulingfreks dat straatcultuur ook een bron van inspiratie, trots en empowerment is. Een must read voor iedereen die voorbij het dominante frame op straatcultuur wil kijken: dat van veiligheid en overlast.

Margo Trappenburg onderzocht voor haar artikel de visitatierapporten van 39 organisaties met het keurmerk van Brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland. Als we daarvan uitgaan, dan gaat het goed met de professionalisering van het sociaal werk. Maar dat is een te snelle conclusie, meent Trappenburg.

Professionaliteit gaat ook over je beroep kunnen uitdragen. De Ambassadeursleergang Gehandicaptenzorg leert deelnemers hun vak op de kaart zetten, zo laten Ida van Asselt-Goverts, Maaike Hermsen, Ellen Sebrechts en Jan Willem Bruins zien.

Hoe voer je in omgevingen waarin relaties veelal ongelijkwaardig zijn een gelijkwaardig gesprek, zoals in de jeugdhulp en het onderwijs? Linda van Laarhoven en Huub Purmer wijzen daarvoor in hun bijdrage naar principes van cocreatie.

Te veel startende sociaal werkers haken te snel af. In de rubriek internationaal door Josien Hofs aandacht voor het belang van begeleiding van nieuwkomers op de werkvloer. Veerle Meijer deed daarnaar onderzoek in het kader van internationaal vergelijkend onderzoek van de Internationale Federatie van Sociaal Werkers (IFSW).

De waarborging van mensenrechten bij herstelondersteunende zorg is zwak. Dat moet anders, constateren Maaike Mertens en Koen Westen.

Afgelopen zomer overleed Henk Geertsema, als redactielid eerder verbonden aan de voorloper van dit vakblad. Marcel Spierts, Laura Koeter en Jan Willem Bruins vertellen over de grote betekenis van zijn werk voor de ontwikkeling van sociaal werk in Nederland.

Vanzelfsprekend ook weer de vaste rubrieken, zoals de casuïstiekbespreking, de boekenrubriek, de vaste columnisten en als bonus een prachtige column van sociaal werker Marieke Bourgonje over ontoereikende nabijheid.

Trots zijn we op ons nieuwe redactielid Redouan El Khayari. Hij vertelt over zijn lunchbezoek bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De uitnodiging voelde voor hem als een erkenning voor alle sociaal werkers.