Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakblad Sociaal Werk 1-2024

In het eerste nummer van 2024 treft u een variatie van onderwerpen aan: van vakmanschap in de gehandicaptenzorg, de verkiezingsuitslag, specialistisch jongerenwerk tot cultuursensitief werken en meer. Zo sprak Jacqueline Bot met Ellis Hegeman en Hanneke Lugtenberg over hun werk en vakmanschap in de gehandicaptenzorg waarin het vaak gaat om langdurige afhankelijkheidsrelaties. 'Er gaat een wereld voor je open'. Lector Jan Dirk de Jong en onderzoeker Nienke de Wit leggen in hun bijdrage uit waarom specialistisch jongerenwerk nodig is om te voorkomen dat jongeren afglijden in de criminaliteit. Ze beschrijven de werkzame bestanddelen daarin.

Tineke de Waard sprak met sociaal werker van het jaar 2023 Yamina Ayadi-Ayada, werkzaam in de Gemeente Rotterdam, onder meer over de recente verkiezingsuitslag.
In een scherpe column verbaast Redouan el Khayari (redacteur) zich over de verbazing bij collega sociaal werkers over deze verkiezingsuitslag.

Met cultuursensitief werken kunnen sociaal werkers een sleutelrol spelen in de toegankelijkheid van de zorg. Dat  zeggen Willem van Rooijen, Ludo Glimmerveen en Hanna Carlsson in hun bijdrage.

In een vlammend, agenderend betoog stellen Thirza Kunnen en Jeroen Knevel dat de Nederlandse overheid mensenrechtenschendingen onder het tapijt veegt in de vreemdelingendetentie.

Sociaal werker Almir Mahmutovic en onderzoeker Maarten M. van Houten onderzochten hoe professionals kunnen samenwerken aan het versterken van de betrokkenheid van jongeren bij hun hulp in de gesloten jeugdzorg.

Naar aanleiding van wat zich afspeelt in Israël en Palestina een bijdrage van Josien Hofs over de relevantie van een klassiek concept als meerzijdige partijdigheid.

Jacqueline Bot sprak ook met jeugdprofessional van het jaar 2023 Estée Gerritsen die leerde leven met een beperking over handicapacceptatie.

In de rubriek Die ene cliënt een prachtige bijdrage van Amber Kokhuis.

Gastcolumnist Lisa van den Boogaart roept professionals op meer aandacht te geven aan vaderbetrokkenheid in de begeleiding aan jonge ouders.

Natuurlijk ook weer de vaste rubrieken casuïstiek (over ouderverstoting), Wetten & Regels (over de Wams), Tuchtrecht , de boekenrubriek en columns van Margo Trappenburg en Jan Willem Bruins.

Het nieuwe jaar is al even gestart, een nieuw kabinet lijkt voorlopig nog uit het zicht, maar met dit nieuwe nummer vol variatie kunnen we de sociaal werk geest verder voeden.

Namens de redactie wens ik u veel leesplezier toe.

Marc Hoijtink, hoofdredacteur Vakblad Sociaal Werk