Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 453 resultaten )
Verfijn zoekresultatenNieuws
Het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam benoemde dr. Leonie le Sage in december tot lector Professionele identiteit bij Kenniscentrum Talentontwikkeling. Zij gaat zich richten op het versterken van de professionele identiteit van de sociaal werker en de opleider tot sociaal werker.
Aanpassingen in wetgeving
Zes jaar geleden stonden we aan de vooravond van de inwerkingtreding van de Jeugdwet. Een wet die onder stoom en kokend water door de Tweede en Eerste Kamer werd geleid. De doelen van de wet werden alom gesteund. Zo noemde de wet als doelen: inzet van het eigen netwerk, zorgen voor minder regeldruk en meer ruimte voor professionals, eerdere in zet van preventieve zorg en – weet u het nog? – een integrale aanpak, aangeduid met 1 gezin, 1 plan en 1 hulpverlener.
Ouder betrekken bij de hulpverlening
In deze rubriek bespreken we uitspraken uit het tuchtrecht die sociaal agogen, maatschappelijk werkers en jeugd- en gezinsprofessionals betreffen. Voor sociaal agogen en maatschappelijk werkers gaat het om het Registerplein. Voor jeugd- en gezinsprofessionals geldt het SKJ. De uitspraken van tuchtcolleges worden anoniem gepubliceerd. In deze rubriek bespreken we wat we er als sociaal werkers van kunnen leren.
De stem van pleegkinderen
Veel methodieken, protocollen en gewoontes in pleegzorg zijn gebaseerd op onderzoek dat gedaan is met volwassenen: ouders, pleegouders en hulpverleners. De stem van de kinderen hoorden we indirect, waardoor we niet zeker wisten of we het juiste hoorden. Dit jaar verscheen onderzoek naar de ervaringen van pleegkinderen, op basis van eerder Vlaams onderzoek.
‘Meer ruimte voor de professional’
Goos Cardol is jurist gespecialiseerd in jeugdzorg. Lennie Haarsma spreekt hem over de Jeugdwet, de beoogde doelen en beloftes, en waar we anno 2020 staan. Cardol put als onderzoeker aan Zuyd Hogeschool direct uit de praktijk. En geeft zo een inkijkje in juridische aspecten van jeugdhulp, gekoppeld aan de noodzaak van eigenwijze professionals die ruimte innemen.
‘Oprecht nog steeds dezelfde passie’
Peter Houweling (64) werkt 40 jaar in de Jeugdzorg. Hij begon in 1980 als pedagogisch medewerker in observatie- en behandelgroepen en werd achtereenvolgens unitleider en manager en is nu regiodirecteur bij iHUB Alliantie in de regio Gelderland/Utrecht.
De jeugdbescherming ontketenen
De jeugdbeschermingsketen in Nederland kent veel schakels. Het is misschien wel de langste ter wereld. Dat is niet altijd zo geweest. In dit artikel beschrijft Adri van Montfoort de werking van de keten in de huidige situatie en verkent hij de geschiedenis. Hij pleit voor een herontwerp en een herwaardering van sociaal werk als kern van de jeugdbescherming.
‘Alle zeilen zijn bijgezet’
Mariëlle Verdegaal (30) studeerde sociale wetenschappen, master maatschappelijke opvoedingsvraagstukken. Ze werkte als beleidsmedewerker Jeugd bij de gemeente Wijdemeren, en is sinds 2018 teammanager van het beleidsteam Sociaal Domein.
‘De Jeugdhulp moet 0-doelen formuleren’
Peter Dijkshoorn is opgeleid als arts en gespecialiseerd als kinder- en jeugdpsychiater. Hij werkt al vele jaren in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Hij was werkzaam als bestuurder in Assen bij ggz-instelling Accare tot september 2020. Momenteel heeft hij bij VNG een landelijke rol in de ontwikkeling van de jeugdhulp. Vanuit die rol wil hij meehelpen dat de jeugdhulp grote doelen gaat nastreven.