Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat lees je in het nieuwe nummer van Vakblad Sociaal Werk?

Het kritisch kunnen bevragen van beleidsstukken en je eigen werkroutines: dat is nodig als sociaal werker, zo stelt Sharon Stellaard in nieuw nummer van Vakblad Sociaal Werk. Stellaard kent de jeugdzorg van binnenuit en muntte de term boemerangbeleid onlangs in haar proefschrift. Tineke de Waard MSW interviewde haar. Het nieuwste nummer staat weer boordevol bijdragen over actuele én fundamentele vraagstukken in het sociaal werk.

Zo mist Herman de Monnik een wetenschappelijk solide methodische onderbouwing van sociaal werk in de huidige social work opleidingen en de dagelijkse praktijk. Mirjam EveraartsSjef van der Klein en Sylvia de Goede, allen professionals werkzaam in de praktijk, reageren op zijn analyse en pleidooi om sociaal werkers psychosociale stressdeskundigen te noemen.

Anne Ruth Mackor gaat in op de professionele autonomie van sociaal werkers. Sociaal werkers worden geacht zich te houden aan wettelijke, beleids- en professionele normen. Hoe verhoudt dat zich tot het leveren van maatwerk en de inzet van het eigen morele kompas?

1 op de 5 sociaal werkers heeft een mbo-opleiding. Mbo-opgeleide professionals worden desondanks vaak met reserve benaderd. Daar moet hoognodig verandering in komen, zo betoogt Sander Borsboom MSW.

Hoe kunnen sociaal werkers van betekenis kunnen zijn bij het voorkomen van seksueel kindermisbruik en de hulp aan slachtoffers, plegers en naasten? Daarop geven Magda Axioti, Tomas Geling & Maaike Witlox antwoord.

Kinderen ontwikkelen zich het best in een stimulerende en veilige pedagogische omgeving. Els Bos-De Groot onderzocht hoe ouders en professionals in de wijk nader tot elkaar te brengen zijn.

Rond veerkracht hangt te vaak een zweem van louter optimisme omheen, vinden Mariël van Pelt en Maja Ročak. Mits benaderd vanuit een collectief en kritisch perspectief kan veerkracht niettemin veel betekenen voor de praktijk, betogen zij.

Natuurlijk ook in dit nummer de vaste rubrieken, zoals de casuïstiekbespreking, wetten & regels, boeken en scherpe columns van Tineke de Waard MSW (over professionele identiteitscrisis), Jan Willem Bruins (over het belang van psychosociale hulpverlening) en Redouan El Khayari (over de wildgroei aan zzp-ers).

Vanuit de Beroepsvereniging Professionals Sociaal Werk een mooie bijdrage waarin sociaal werker Veerle Meijer verhaalt over haar werk op Sint-Maarten, Aruba en Bonaire. Terug in Nederland ziet ze graag dat meer sociaal werkers bij grote rampen worden ingezet.

Daarover gaat ook de inspirerende bijdrage van Josien Hofs die een en stuk bewerkte van Rory Truell uit de International Journal of Social Work Values and Ethics.

Deze keer geven we voor niet abonnees het interview vrij met Sharon Stellaard die ook een duidelijke boodschap heeft voor social workopleidingen.