Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Socioloog Abram de Swaan: ‘Ik ben geïnteresseerd in wat er niet gezegd wordt, maar er wel is’.

Het nieuwe nummer van vakblad sociaal werk is verschenen met mooie, vakinhoudelijke artikelen over verschillende benaderingen en actuele ontwikkelingen.

Ik interviewde de nestor van de Nederlandse socioloog Abram de Swaan over onderstromen in de samenleving en waarom het werk van sociaal werkers zijn belangstelling heeft. Hij verzorgde onlangs de Marie Kamphuis lezing in Utrecht. Een gesprek over het blootleggen van verborgen gedachten, het verschil tussen empathie en sympathie en waarom hij zo blij is dat vrouwen 'het gedrag van kerels' niet langer pikken.  

Zo is het opbouwwerk bezig met een comeback. Jeroen Gradener, hoofddocent social work (hva) en medeauteur van het kersverse landelijke visiedocument over het opbouwwerk, bespreekt samen met Peter Raeyemaeckers (Universiteit Antwerpen) het belang van de ABCD-methode en 5 praktijkprincipes daarin.

 

Ethicus en sociaal werker Jurja Steenmeijer (BPSW) bespreekt een nieuwe vorm van klachtenbehandeling die recht moet doen aan een belangrijk doel van professioneel toezicht: het beter inbedden van beroepsnormen in de praktijk en het vergroten van de zelfreflectie bij professionals. 

Angst om online exposed te worden bij sexting; veel meiden worstelen ermee. 5 praktische handvatten voor sociaal werkers geven Tineke Hendrikse, projectleider Digitale veiligheid bij Politie Nederland en Krista Schram, associate lector en docent bij Integrale Veiligheidsvraagstukken (Inholland).

 

Bij stadsvernieuwingen moeten we niet alleen oog hebben voor rationele argumenten voor of tegen een interventie, maar begrijpen wat er voor mensen op het spel staat. Onderzoek in Heerlen Noord geeft sociaal werkers inzichten in hoe het beter kan, stellen Maja Rocak, lector Sociale Veerkracht (Fontys Hogeschool) en Sabrina Keinemans, lector Sociale integratie (Hogeschool Zuyd). 

 

Binnen sociaal werk zijn ontzettend veel functienamen in omloop. Dat is een probleem, vinden expert professionalisering van movisie Sonja Liefhebber en Mariel van Pelt, tevens lector Sociale Veerkracht (Fontys Hogeschool). Hoe kan het beter?

 

Verder een boeiend interview met Arie de Vries en Redouan El Khayari die vorig jaar toetraden tot het BPSW-bestuur over onder meer aandacht voor samenlevingsopbouw, het belang van een nieuwe hoogleraar sociaal werk (Thomas Kampen, Universiteit van Humanistiek) en de wens voor een staatssecretaris sociaal werk. 

In de rubriek Die ene client een (ontroerende) bijdrage van Jamilee van Eijsden. Ook natuurlijk weer de casuïstiekbespreking (over conflictscheiding), boeken, wetten & regels (over de nieuwe CAO) en prikkelende columns van Anne Jongmans (of we het netwerk niet overwaarderen?), Redouan el Khayari (over Professionals Maatwerk Multiprobleemhuishoudens) en Jan Willem Bruins (over het onderscheid tussen welzijn en zorg).

Een relatief onbekende variant van sociaal werk thuisbegeleiding krijgt aandacht in een bijdrage van Jacqueline Bot, Sociaal werkers Marcel van Vliet en Prisca Harinck spreken daarin met liefde over hun dagelijkse werk.

Ik hoop dat u net zo veel plezier beleefd aan het lezen van dit nummer als wij gehad hebben bij het maken ervan.

Marc Hoijtink
Hoofdredacteur Vakblad Sociaal Werk