Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorg is geen eigen keuze, maar overkomt je.

'Mantelzorg is geen eigen keuze, maar overkomt je’.  Aan het woord is sociaal werker en mantelzorgconsulent Dian Mekkes in een interview met redacteur Lennie Haarsma. Het laatste nummer van 2023 van Vakblad Sociaal Werk. Waarom een themanummer over mantelzorg? Omdat veel sociaal werkers er beroepshalve mee te maken krijgen en mantelzorg aandacht behoeft, zo betoogt lector langdurige zorg en ondersteuning Rick Kwekkeboom in dit laatste nummer van 2023.  

Omdat mantelzorg sociale en intieme relaties verandert, ook seksueel, zo vertelt Rianne Hanning van MantelzorgNL. Een organisatie die veel gebruik maakt van ervaringsdeskundigen. Journaliste Else de Jonge sprak met haar.
Omdat de druk van mantelzorg impact heeft op de gezondheid van mensen, zo stelt onderzoeker Judith Bom, werkzaam bij de Erasmus School of Health Policy & Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Omdat ‘de’ mantelzorger niet bestaat, maar variatie en diversiteit in de zorg voor naasten wel. En je daar maar beter rekening mee kunt houden, zo menen onderzoekers Yvette Wittenberg en Rieke Hengelaar.
Omdat de overheid verwacht dat naasten meer voor elkaar zorgen, maar diezelfde overheid dat bemoeilijkt met regelgeving, constateert Annemarie Meijers.
Omdat er in het sociaal domein sprake is van onderbenutting van de beschikbare kennis erover. En Else de Jonge daarom een keur aan podcasts, documentaires, feiten en cijfers op een rijtje heeft gezet.
Omdat de samenwerking tussen beroepskrachten en naasten nog altijd te weinig aandacht krijgt in het Hoger beroepsonderwijs, stellen Yvette Wittenberg, Rick Kwekkeboom, Maaike Hermsen, Mariët Brandts en Jean Pierre Wilken.
Omdat er ook voor werkgevers en politici belangrijke lessen te leren zijn, zo vertellen ervaringsdeskundigen Sibel Senyurek, Esma Saccal en Mark Wijnen.
Omdat mantelzorg een van de grootste maatschappelijke vraagstukken van dit decennium is.
Als de prachtige documentaire #kanaalsociaal op #NPO2 over mantelzorg een must see is, dan is deze special van het vakblad een must read.
In dit nummer natuurlijk ook weer de vaste rubrieken, zoals een mooie column van Tineke de Waard MSW, de boekenrubriek en de casuïstiekbespreking.
Vanuit de #BPSW is er aandacht voor community building met wijkwerker Elly Hagen en sociaal werker Judith de Ruyter.
En een scherpe column van Jan Willem Bruins over de hoge uitstroom van medewerkers in de jeugdzorg, een drama dat hij mede als gevolg ziet van de decentralisaties.