Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 466 resultaten )
Verfijn zoekresultatenLuisteren om te begrijpen
Gewapend met stevige argumenten zat hij klaar achter de telefoon. Vastbesloten om zich nu niet af te laten afschepen, draaide hij het algemene telefoonnummer. Hij werd naar mij, de klachtenfunctionaris, doorverbonden. Na zijn verhaal aangehoord te hebben, benoemde ik dat ik het volledig met hem eens was en we samen naar een oplossing op zoek zouden gaan. Meneer wilde nog meer argumenten aandragen voor zijn klacht, maar ik herhaalde dat ik zijn klacht goed begreep en dat ik het fijn vond dat hij die met ons deelde. Hij was verbaasd en dat vond ik misschien nog wel het meest schrijnende aan de situatie, want hij had gewoon overduidelijk gelijk. Meneer vertelde mij over meerdere lopende rechtszaken met verschillende instanties. Hij had het gevoel dat er nooit iets met zijn klachten werd gedaan. Daarom ging hij zelfs door tot de rechtszaal. Zover gaan wij het niet laten komen, toch?!, vroeg ik hem.
Steeds opnieuw de berg op
De werkvreugde van de sociaal werker - die eigenlijk een soort Sisyphus is - zit niet in tastbare resultaten, maar in volharding, verbinding en zoekend vooruitgang boeken, aldus Max Huber. Hij illustreert dit aan de hand van het thema 'zelfbeheer'.
Zelfredzaamheid en die andere bezuiniging
Weet u het nog? In aanloop naar de decentralisering in 2015 was de aloude kritiek op het functioneren van de verzorgingsstaat weer helemaal terug van weggeweest: onbetaalbaar, problematisch, een sta-in-de-weg voor meer zelfredzaamheid in de samenleving.
In het belang van het kind
Artikel 3 van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind is een van de belangrijkste en meest gebruikte artikelen uit dit verdrag. Het artikel bepaalt dat bij alle maatregelen die een kind betreffen het belang van dit kind voorop moet staan. Dat een beroep op het artikel uitkomst kan bieden waar wetgeving dat niet mogelijk maakt, bewijst een rechtszaak bij de rechtbank van Gelderland.
Een verstrekkend verwijt
In deze rubriek bespreken we uitspraken uit het tuchtrecht die sociaal agogen, maatschappelijk werkers en jeugd- en gezinsprofessionals betreffen. Voor sociaal agogen en maatschappelijk werkers gaat het om het Registerplein; voor jeugd- en gezinsprofessionals geldt het SKJ. De uitspraken van tuchtrechtcolleges worden anoniem gepubliceerd. De zaak die we hieronder bespreken (zaaknummer 20.192Ta) wordt in het SKJ als volgt omschreven: 'Een jeugdbeschermer wordt verweten dat zij heeft gelogen over haar bevoegdheden als gezinsvoogd en onjuiste, negatieve informatie aan de rechtbank heeft gestuurd.' Volgend daarop presenteren we een aantal praktische feiten over tuchtrecht.
Boeken
Anders dan de term doet vermoeden, vertelt een directieve therapeut niet aan een patiënt wat die moet doen. Wel reikt de therapeut ideeën en adviezen aan die hun effect al eerder hebben bewezen. Hierbij gaat de therapeut altijd uit van de unieke authenticiteit van de ander. Gestandaardiseerde hulpmiddelen zijn enkel bruikbaar als die recht doen aan de persoon van de patiënt en diens grenzen in acht nemen. Daarnaast zal de directieve therapeut zoveel mogelijk integratief werken. Monotherapieën zijn bewezen minder effectief dan combinaties van uiteenlopende modellen en interventies. Aangezien een mens bij uitstek een sociaal wezen is, worden de leefwereld en het systeem van een patiënt altijd meegenomen in een behandeling.
‘Korte lijnen zijn cruciaal’
Lisanne Ruiter werkt in Leiden als bewindvoerder voor Stichting CAV, een organisatie die mensen helpt die hun financiële zaken niet zelf kunnen of willen regelen. Samenwerking met andere professionals is daarbij belangrijk. Onder meer daarover ging Ruiter in gesprek met Peter van Niekerk, persoonlijk begeleider. Liselotte Maas zat erbij en doet verslag.
Niet alleen maar daders
Plegers van huiselijk geweld vinden vaak niet de hulp die zij nodig hebben. Het beeld 'eens een pleger, altijd een pleger' lijkt hardnekkig stand te houden. Sociaal werkers zouden dat moeten doorbreken, betoogt Jennifer Helsdingen. Zij pleit voor verbetering van de hulpverlening aan plegers van huiselijk geweld.
‘Ik ga sociaal werk zichtbaarder maken’
Nanneke Jager is Sociaal Werker van het Jaar 2021 geworden. 'Aan wie het maar wil horen zal ik vertellen hoe belangrijk ons werk is.'