Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 466 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Het wordt een zooitje, iedereen krijgt ruzie met elkaar. De schaduwkanten van de decentralisaties.

In de eerste Groene Amsterdammer van dit nieuwe jaar staat een uitstekend artikel over de problemen die sociaal werkers hebben om mensen in de maatschappelijke opvang en de jeugdzorg aan goede begeleiding of huisvesting te helpen. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat gemeenten de kosten van deze hulp en begeleiding in de hand willen houden en proberen de kosten en verantwoordelijkheid bij een andere gemeente neer te leggen. Een wethouder uit Zutphen zegt hierover: ‘Gemeenten zijn nu onderling in concurrentie. Op deze manier gaat het niet, het wordt een zooitje, iedereen krijgt ruzie met elkaar.’

Uitgelicht: de functiegroep GGZ ‘We werken samen aan een hoger doel: betere hulpverlening aan cliënten

De functiegroep GGZ van de BPSW behartigt de belangen van alle sociaal werkers die werkzaam zijn binnen de GGZ. Wat dit in de praktijk betekent vertelt Natasja Breugelmans, lid van de functiegroep.

Op naar een nieuw beroepsprofiel sociaal werk. De kern van ons beroep.

'Waarom laat ons beroepenveld zo met zich spelen?’, vroeg emeritus-hoogleraar Maatschappelijk Werk Hans van Ewijk zich een paar jaar geleden af toen hij een ‘activeringsparticipatiemedewerker’ sprak. Waarom was dit niet gewoon een sociaal werker of maatschappelijk werker? Artsen en docenten hebben ook verschillende functies maar blijven we toch eerst en vooral arts of docent noemen.

Hebben we vier verschillende beroepscodes nodig?

Sinds de decentralisaties wordt een integraal perspectief op sociale vraagstukken steeds belangrijker. Dat leidde in het hoger beroepsonderwijs tot de samenvoeging van diverse sociale opleidingen tot één nieuwe brede opleiding sociaal werk. En bij brancheverenigingen zien we de tendens meer over de grenzen van het eigen werkveld heen te willen samenwerken. Ook voor ons, professionals in sociaal werk, is het belangrijk om het gemeenschappelijke van ons werk vorm te geven en met elkaar sterker te maken. Daarom werken we momenteel aan een nieuw breed beroepsprofiel en een nieuwe brede beroepscode voor alle professionals in het sociaal werk.

Toeslagenaffaire. Ongekend onrecht: de tussenstand

De toeslagenaffaire werd in het eindrapport van de parlementaire commissie die er onderzoek naar deed, omschreven als een 'ongekend onrecht', door de staat gepleegd jegens haar burgers. Een schrijnend aspect ervan is de uithuisplaatsing van ten minste 1115 kinderen uit gedupeerde gezinnen. Of die uithuisplaatsingen allemaal direct verband houden met de onterechte verdenking van fraude, wordt nog onderzocht.

Sociaal werker en boekenwurm?

Een van de speerpunten van sociaal werk is sociale cohesie. Dit is een erg brede opdracht waar we soms maar kleine steentjes aan kunnen bijdragen. Veel kleine steentjes samen kunnen echter een mooi bouwwerk vormen. Vanuit die gedachte willen wij lezers die naar aanleiding van onze recensies besluiten een boek te kopen vragen dat te doen bij de lokale boekhandel. Bij vrijwel alle boekwinkels kun je ook online boeken bestellen. Steun de lokale boekhandel en draag bij aan een mooi boekenaanbod in je eigen buurt!

Laveren tussen beleid en burger

Sociaal werkers moeten beleid implementeren conform wet- en regelgeving én responsief zijn naar hun cliënten. Hoe bewegen ze zich tussen rationele besluiten, morele overwegingen en eigen opvattingen over wat een goed leven is? En wat is de invloed van organisatiecultuur daarop?

De loden last van maatschappijhervorming

Is politiserend sociaal werk in de zin van sociaal activisme een kernonderdeel van de professie sociaal werk? Jan Willem Bruins vindt van niet en beargumenteert hieronder waarom.

Professionele afwegingen maken

Veel sociaal werkers signaleren structurele oorzaken van sociale problematiek en zien kansen daar iets mee te doen. Toch blijven ze uitsluitend doen wat ze altijd al deden: het ondersteunen van mensen met sociale problemen. Soms knaagt dat. Een bijzondere kaartenset kan helpen bij verandering daarin.

Kindermishandeling. Sociaal werkers, verenigt u!

Thomas Heyman reikte jongstleden november de Dries van Dantzig-penning uit. Die werd in het leven geroepen door RAAK, een actiegroep die er begin deze eeuw in slaagde om kindermishandeling op de politieke agenda te krijgen. Volgens Heyman is actie voeren nog steeds hard nodig.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie