Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 453 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Functieverwarring. Elke dag komen er functies bij

Wat doen een stadsmarinier, arrangeur of een buurtcirkelcoach voor werk? Binnen het sociaal werk zijn honderden functienamen in omloop. Dat is niet goed voor de herkenbaarheid van het vak, betogen Sonja Liefhebber en Mariël van Pelt. Zij vragen zich af: hoe keren we het tij?

Coaching bij echtscheidingen. ‘Hoe herstel ik het vertrouwen van de ex-partners?’

'Sophie ontmoette Amir op een strandvakantie in Marokko in 2018. Ze werden verliefd en trouwden al snel. De eerste periode van hun huwelijk woonden zij in Agadir, waar Amir een goede baan had. Na een jaar werd Rayan geboren. Maar al kort na de geboorte ontstonden er spanningen.

Nieuwe BPSW-bestuurders. ‘Er zou een staatssecretaris sociaal werk moeten komen’

Vorig jaar traden Arie de Vries en Redouan El Khayari toe tot het BPSW-bestuur. Wat moet volgens hen aandacht krijgen binnen de beroepsvereniging de komende jaren? Een dubbelinterview over het belang van het sociaal werk, vooruitgeschoven posten, kennisontwikkeling en urgente sociale kwesties.

Een ongelukkig onderscheid

Psychologie en sociologie zijn twee wetenschappelijke disciplines die een duidelijke plek hebben in de curricula van opleidingen social work en haar voorlopers. Psychologie is onder studenten vaak wat populairder dan sociologie. Toch lijkt sociologie voorzichtig de weg omhoog gevonden te hebben: de studentenaantallen aan universiteiten nemen de laatste tijd weer toe.
Klavertje vier

Die ene cliënt. Als knipperende kerstlichtjes

Sociaal werkers vertellen over een cliënt die hen altijd is bij gebleven. Naast zijn kist stond een kerstboom. De uitvaart van deze bewoner vond echter plaats op een zonnige herfstdag. Naasten vertelden dat kerst zijn favoriete tijd van het jaar was. Dat herkende ik. Met een glimlach dacht ik terug aan de kerstliedjes die vanaf september al vanuit zijn kamer te horen waren.
Anne Jongmans

Zijn we het netwerk niet gaan overwaarderen?

Ik weet nog goed dat ik haar voor het eerst ontmoette. Ze was nooit gewend om hulp te vragen, maar nu kon ze niet anders meer. Ze zat in een moeilijke situatie. Ze had een groot netwerk en stond altijd klaar voor iedereen. Maar nu zij - de altijd zo sterke vrouw - hulp nodig had, waren er maar weinig mensen beschikbaar. Dat was de reden van haar komst.

Oplossing voor bekende frustratie

Politiek en beleid lijken onder sociaal werkers geregeld voor beroepsmatige irritaties te zorgen. Ik voer regelmatig gesprekken over de complexiteit die werken met beleid met zich meebrengt, bijvoorbeeld als het gaat om financiering, rapporteren of moeizame samenwerkingen.

De energietransitie als sociaal proces. Tussen hoge ambitie en kleine successen

'Het klimaat verandert door menselijk handelen en de wereld dendert op een catastrofe af. Dat gaat iedereen aan en dus ook mij. Dat brengt me bij een dilemma: hoe gedraag ik me, hoe groot is mijn ecologische voetafdruk, wat draag ik zelf bij aan de opwarming? En hier op aansluitend: welke verantwoordelijkheid neem ik hiervoor in mijn privéleven én mijn werk?

Een sociaal Europa. Over Nutella en rendieren

In mei vond in Praag de tweejaarlijkse Europese conferentie van de Internationale Federatie van Sociaal Werkers (IFSW) plaats, onder de titel Against all odds - a social Europe is possible where no one is left behind. Zo'n conferentie is tevens een mooi moment van ontmoeting. De klimaatcrisis en de gevolgen voor sociaal werk stonden prominent op de agenda.

Een frietje als middel om in gesprek te gaan

Om moeilijke gesprekken aan te gaan in de wijk, zoals over klimaatmaatregelen, helpt het om nabijheid te zoeken en verbindingen te leggen, zeggen Pieter Pelser en Hannah Wiersinga van Bindkracht10. 'Ga uit van de kracht van de gemeenschap en de aanwezige kwaliteiten en middelen.' Maar het werkt ook omgekeerd: gesprekken over het klimaat kunnen de gemeenschap verder versterken.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie