Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tijd voor iets nieuws

Marian Kremers
Net als het bedrijfsmaatschappelijk werk bij Defensie, bestaat ook dit vakblad bijna 75 jaar. In 1947 begon het onder de titel Tijdschrift voor Maatschappelijk Werk en had het een redactie van voornamelijk wetenschappers.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12459-021-0872-z/MediaObjects/12459_2021_872_Fig1_HTML.jpg
Foto: Niranyana Jayamary
Een jaar later kwam de eerste maatschappelijk werker erbij, Marie Kamphuis. In oktober 2010 werd ik de twaalfde hoofdredacteur, na enkele jaren redacteur te zijn geweest. Ik volgde Margot Scholte op. Het Tijdschrift werd eind jaren 90 Maatwerk en sinds augustus 2016 Vakblad Sociaal Werk. Nieuwe namen, een nieuw uiterlijk en steeds meer abonnees.
Als hoofdredacteur nam ik me voor om meer zichtbaar te maken wat sociaal werkers doen en hen zelf meer aan het woord te laten. Wat ervaren zij achter die voordeur, in de wijk? Wat wordt er gedoceerd op hogescholen, hoe zijn de scripties? Sommige sociaal werkers worden geportretteerd of schrijven een casus. De artikelen in het blad worden doorgaans geschreven door een keur aan sociale professionals. In de rubrieken Onderzoek, Wetten en Regels, Boekwerk en de Wisselcolumn maken we plaats voor specialisten. In al die jaren ontmoette ik bijzondere mensen en maakte ik aparte dingen mee. Zo vond een lezer ‘de cover van het blad walgelijk en misselijkmakend, met een gestoorde kankerhufter in een van de artikelen’. Doorgaans niet het taalgebruik dat we gewend zijn.
Weer anders is het wanneer je sociaal werkers interviewt. De klokkenluider van het BMW bij Defensie, Spijkers, ontmoette ik in 2011 op een ‘geheim adres’ om te praten over zijn zaak. Een sociaal werker zag ik bewust wat achteraf op een bedrijventerrein: Super Eva, die sociaal werk met sekswerk combineert. Ik interviewde onze ex-redacteur Joyce Vermue die haar sociaal-werkachtergrond inbracht in de Tweede Kamer en later als burgemeester van Zundert. Sinds 2016 zijn we extra trots op ons vakblad, omdat het er in kleur nog mooier uitziet.
Mijn doel van 2010, meer zichtbaar maken wat sociaal werkers doen, lijkt gelukt. En dat doe je niet alleen. Een goed vakblad maak je samen met een fantastische redactie. Met vele ex-redacteuren en met de huidige redactie: Anne, Annemarie, Colin, Jan, Lennie, Lex, Marianne, Marja, Tineke en Werner. Al die jaren heb ik uitstekend samengewerkt met de Redactieadviesraad, de BPSW, de uitgevers van BSL en, niet te vergeten, Ine, Rita en Macella, de drie redactiecoördinatoren.
Tot slot noem ik de eindredacteur Mariette Hermans, die ook stopt. Met haar heb ik ruim tien jaar een gouden duo gevormd. Wat een vakvrouw!

Tijd om het stokje over te dragen aan mijn opvolger Marc Hoijtink, in wie ik het volste vertrouwen heb.

Marian Kremers hoofdredacteur