Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 453 resultaten )
Verfijn zoekresultatenLezen & Luisteren
Anders kijken naar kwetsbaarheid Door: Max Huber, redactielid Vakblad Sociaal Werk Als sociaal werkers willen we graag de problemen oplossen die we tegenkomen en vaak lukt dat ook. Maar soms worden we geconfronteerd met problemen die zich niet laten oplossen, omdat die voortkomen uit structurele kwetsbaarheden. Dirk de Wachter bepleit een niet-oplossingsgerichte aanpak van die […]
Een kijkje in de keuken van de Britse collega’s
De Britse beroepsvereniging voor sociaal werkers stelt zich activistischer op dan de Nederlandse, is de indruk van Josien Hofs tijdens het jaarcongres van de BASW. Zo riep de beroepsvereniging sociaal werkers tijdens de verkiezingstijd op om te pleiten voor onafhankelijk en autonoom sociaal werk, veroordeelde ze de migratiepolitiek van de Sunak-regering en vraagt ze nog altijd regelmatig aandacht voor sociale misstanden.
REDACTIONEEL Professionalisering? Voorwaarts, mars!
In 1967 schreef Bertje Jens een boek dat decennialang verplichte literatuur was op sociale academies: Beroepsethiek en de code van de maatschappelijk werker. Vijf jaar daarvoor schreef zij de eerste beroepscode voor maatschappelijk werkers. Je kunt het je nu bijna niet voorstellen, maar tussen 1952 en 1965 had Nederland een ministerie van Maatschappelijk Werk.
DIE ENE CLIËNT ‘Zij had acuut hulp nodig, maar bijna niemand wist dat’
Sociaal werkers vertellen over een cliënt die hen altijd is bijgebleven.
COLUMN Mijn lijf als navigator
'Ik stop dit gesprek en ik wil graag dat je de kamer verlaat.'
Geschrokken keek ze me aan. ‘Hoe bedoel je?'
‘Gewoon, ik wil dat je vertrekt.'
(G)een stem hebben| Participatie als je niet (goed) voor jezelf kunt spreken
Al jarenlang wordt in zorg en welzijn gesproken over ‘cliëntgericht' werken. Ook in de bredere samenleving staat burgerparticipatie hoog op de agenda. Iedere stem telt, maar wie worden er daadwerkelijk gehoord? Zijn het degenen wier wensen het meest urgent zijn, of diegenen die hun wensen het beste over het voetlicht kunnen brengen?
Een duik in de zee van taal
Taal is overal. Dat maakt het des te belangrijker dat we ons bewust zijn van de macht en onmacht van taal, aldus Werner van de Vrede in zijn laatste bijdrage als redactielid van Vakblad Sociaal Werk.
Casus wel of niet overdragen? Een verliefde cliënt
‘Ik werk al 25 jaar als maatschappelijk werker. Een tijdje geleden kreeg ik een aanmelding van een vrouw die na een kort ziektebed haar partner was verloren. Ik ging op huisbezoek voor een intakegesprek.
Hoe jeugdprofessionals omgaan met meertalige beroepssituaties
Een derde tot de helft van de kinderen en jongeren spreekt thuis een andere taal of naast het Nederlands. In een superdiverse stad als Amsterdam, met ongeveer 180 verschillende nationaliteiten, ligt dat percentage nog hoger. Professionals die met kinderen, jongeren of hun ouders werken, krijgen dan ook bijna dagelijks te maken met complexe, meertalige werksituaties. Hoe gaan zij daarmee om?
Blauwdruk voor een nieuwe taal
Mounir Samuel schuwt geen enkel thema in zijn boek Je mag ook niets meer zeggen. Van gender-inclusieve toiletten en het cancelen van de cancelcultuur tot traumaporno en dementievriendelijke wijken: het komt allemaal aan bod en bij elk onderwerp maakt de auteur duidelijk wat het cruciale belang van taal is. In gesprek over een vlijmscherp, hoopvol en praktisch boek.