Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Een mens illegaal? Sociaal werkers zijn geen verlengstuk van de staat’.

Dat betoogt buurteammedewerker en redacteur Werner van de Vrede in een scherp essay over zogenaamde ongedocumenteerden. 'Als het sociaal werk wegkijkt van waar de hulpvraag het grootst is, verliest ze haar bestaansrecht', zo stelt hij. Het nieuwe nummer staat geheel in het teken van een zeer actueel thema: het werken met vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. Met inspirerende bijdragen van wetenschappers, ervaringsdeskundigen en sociaal werkers.  

Zo stelt Halleh Ghorashi, hoogleraar Diversiteit en Integratie en lid van de SER, dat een goed verloop van de eerste jaren voor vluchtelingen doorslaggevend is voor hun latere integratie. Sociaal werkers kunnen daarin een cruciale rol spelen.

Gastredacteur en promovendus Neeltje Spit trekt in haar bijdrage daarover belangrijke lessen uit lopend onderzoek naar de rol van sociaal werkers en actieve inwoners bij de integratie van statushouders in Utrecht Overvecht en Houten.

Statushouders moet je niet te snel los te houden, dat stelt directeur van MEION en redacteur van Redouan el Khayari op basis van zijn ervaringen en collega Neira Letica.

Engineer, chefkok en ervaringsdeskundige Farzad Henareh vertelt wat voor hem een goede sociaal werker is en hoe hij zelf mensen aan werk helpt.

Barbara van der Ent promoveerde recentelijk op onderzoek naar de vraag hoe jonge mensen uit Syrië hun levens opnieuw opbouwen in Rotterdam. Ze vertaalt dat naar inzichten voor sociaal werkers.

Ook veel vaste rubrieken staan in het teken van het thema, zoals de casuïstiekbespreking, boeken en wetten en regels. Jurist Annemarie Meijer zet daarin een aantal kritische rapporten op een rijtje over de opvang en de wettelijke normen. Else de jonge doet dat met cijfers en feiten over vluchtelingen en asielzoekers.

Van de BPSW een boeiend interview over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Gouda met sociaal werkers Jet Kraan en Jan Groen.

Boeiende columns ook van Jan Willem Bruins en Anne Jongmans. En een mooie bijdrage van ethicus en sociaal werker Jurja Steenmeijer over tuchtrecht: wanneer leiden ernstige klachten eigenlijk tot schorsing of doorhaling?

Onlangs meldde de NOS dat er deze zomer opnieuw een crisissituatie in het COA in Ter Apel kan ontstaan. Samen met Lennie Haarsma interviewde ik Jojanneke Meijer en Nevil Henebury, medewerkers van het COA in Ter Apel, over hun werk met minderjarige alleenstaande asielzoekers. Ik hoop van harte dat bestuurders en beleidsmakers kennis nemen van hun indringende ervaringen en hun pleidooi om fundamenteel anders naar vluchtelingen te kijken.