Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe kunnen sociaal werkers bijdragen aan veranderende zorg vanuit hun kernkwaliteiten?

De toekomst van de zorg: veel politici vermijden het onderwerp liever.  Maar de uitdagingen zijn gigantisch en belangrijk voor sociaal werkers in tal van functies.  Hoog tijd dus om het onderwerp de aandacht geven die het verdient. Dat doen we dan ook ruimschoots in dit laatste themanummer van 2023 .

Lisbeth Verharen (lector sociale kwaliteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Ard Sprinkhuizen (onderzoeker, Hogeschool Utrecht) en Carla Kolner (onderzoeker, Erasmus Universiteit Rotterdam) analyseren de kansen en risico’s voor de beroepsgroep. Nienke van der Kaap, agogisch hulpverlener (Aafje, Rotterdam) voorziet een belangrijke rol voor sociaal werkers in verpleeghuizen, onder meer omdat er steeds meer van mantelzorgers gevraagd wordt. Werner van de Vrede sprak met psychiater en activist Glenn Helberg (zat in VPRO Zomergasten) over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg en transculturele psychiatrie.
Gezondheid is niet alleen fysiek, maar evenzeer mentaal, emotioneel en sociaal. Dat is ook het idee van Welzijn op Recept dat aansluit bij het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Femke Tijmstra (huisarts in Veghel), Sjef van der Klein (basistrainer bij het Landelijk kennisnetwerk) en Esther de Bie (sociaal werker, ONS Welzijn) vertellen over hun praktijkervaringen.
De vergrijzing en diversiteit zal de druk doen toenemen op mantelzorgers met een migratieachtergrond die voor een naaste met dementie zorgen. Onderzoeker Menal Ahmad, Ph.D. (Verwey-Jonker Instituut) legt uit wat belangrijk is in de ondersteuning.
Om te anticiperen op meer ouderen heeft de gemeente Tilburg het sociaal werk gepositioneerd in de wijken. Sjef van der Klein vertelt aan Jacqueline Bot (BPSW beroepsvereniging van professionals in sociaal werk) hoe hij daar aan community building werkt.
Jeugdzorg professional van het jaar 2023 en ervaringsdeskundige Estée Gerritsen stelt voor om in de gehandicaptenzorg en samenleving anders te gaan kijken naar mensen met een handicap. Is het denkbaar dat sociaal werkers vaker medische handelingen zullen aanleren? Jesper Rozer (onderzoeker, Hogeschool van Amsterdam) werpt de vraag op. Leonie van Wees (coördinator mbo-jeugdteam Amsterdam) en Dré Peijmen (GZ maatschappelijk werk, AxionContinu) reageren. Dat de toekomst grensvraagstukken voor sociaal werkers gaat opleveren, zegt ook Thomas Kampen, de eerste fulltime hoogleraar Social Work in Nederland (Universiteit voor Humanistiek) die we introduceren aan de lezers.
Else de Jonge tekende ook de visies op van medisch maatschappelijk werker Bob Raadt, Truus Van Tiggelen (Sociaal Werk Nederland), Gea Kosters MSW (BPSW), Sonja Liefhebber (Movisie) en Marianne Lenkhoff (HAN).Uiteraard de casuïstiekbespreking, boeken, wetten en regels (over de toekomst van de jeugdzorg), mooie columns van Tineke de Waard MSW (redactielid), Jan Willem Bruins (directeur BPSW) en directeur-bestuurder bij stichting Jeugdteam Zaansstad  Pieter van den Born (over het IZA in Zaanstad).

De redactie heeft er weer hard aan gewerkt en wenst u alvast mooie feestdagen en een fijne jaarwisseling toe.