Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dank voor wat we samen doen voor het sociaal werk!

Jan Willem Bruins
Deze column gaat dit keer minder over wat we doen maar vooral over dankzij wie de BPSW steeds meer een community van en voor sociaal werkers wordt.  

Op verschillende manieren dragen sociaal werkers bij aan de activiteiten van onze beroepsvereniging. Dat zijn uiteraard eerst de leden. De laatste jaren kwamen er zo’n tweeduizend nieuwe bij. Je wordt natuurlijk lid omdat je er zelf mooie dingen voor terugkrijgt, zoals kortingen op scholing en training, een abonnement op Vakblad Sociaal Werk, een groot netwerk aan beroepsgenoten en gratis ondersteuning via ons spreek- uur. Zo ontvingen afgelopen jaar circa vijfhonderd professionals deskundig advies over juridische, beroepsethische of andere onderwerpen. Maar met je lidmaatschap maak je het ook mogelijk dat we met elkaar het vak steeds verder ontwikkelen, profileren en positioneren. Dat komt ten goede aan alle sociaal werkers in Nederland.

Alle varianten

Een deel van de leden is ook actief als deelnemer of organisator van één van de vijf regionetwerken of functiegroepen van de BPSW, die zich specifiek met de belangen en wensen van een bepaalde beroepsvariant bezighouden. Mede dankzij hen kunnen we voor vrijwel alle varianten van het sociaal werk van betekenis zijn: in de jeugdzorg, de wijkteams, het opbouwwerk, de ggz, de gehandicaptenzorg, de forensische zorg, de gezondheidszorg, de maatschappelijke opvang en het bedrijfsmaatschappelijk werk.

De hele beroepsgroep

Ook als je deelneemt aan scholing en training van de BPSW School, die sinds 1 januari BPSW Academie heet, draag je bij aan de activiteiten van de beroepsvereniging. In tegenstelling tot vrijwel alle andere scholingsinstituten heeft de BPSW geen commercieel oogmerk met haar trainingen. De bescheiden marge op de tarieven investeren we in tal van gratis activiteiten voor (aankomende) sociaal werkers. Denk aan het unieke beroepsprofiel, de nieuwe beroepscode van de sociaal werker en de beroepsethiek-app (die regelmatig in de Google top-20 van meest  gedownloade apps staat). Dus deelnemen aan de BPSW Academie is niet alleen goed voor je persoonlijke professionele ontwikkeling, je steunt daarmee ook de positionering en ontwikkeling van de hele beroepsgroep. Inmiddels dragen duizenden cursisten op deze manier al bij aan de ontwikkeling van hun professie. Ook sociaal-werkorganisaties vragen ons steeds vaker incompany-trainingen te verzorgen en helpen daarmee bouwen aan een sterk merk sociaal werk.

Community

Meer dan 22 duizend volgers van de BPSW-pagina op LinkedIn dragen bij aan een community van sociaal werkers waar bekendheid wordt gegeven aan activiteiten en standpunten. Zij reposten, taggen, geven commentaren en likes. En er zijn sociaal werkers die zich inzetten voor specifieke activiteiten: als auteur of redactielid van het toonaangevende Vakblad Sociaal Werk, dat mede daardoor veruit het grootste tijdschrift voor sociaal werkers is. Of als lid van het College van Toezicht of College van Beroep waarmee door beroepsgenoten de kwaliteit van het beroep wordt geborgd. Daarom, mede namens het bestuur, dit ‘dank je wel!’ aan alle sociaal werkers die onze community mogelijk maken. •

Jan Willem Bruins, directeur van de BPSW