Home 2024

Laatste artikelen

Woonschool

Een paar jaar geleden deden mijn collega's en ik onderzoek naar de lotgevallen van kwetsbare groepen - mensen met een psychiatrische achtergrond of een verstandelijke beperking - in gewone buurten.

Die ene cliënt. ‘Spullen wegdoen was hoop verliezen’

‘Ria, een vrouw op hoge leeftijd, had nog plannen om te kamperen met haar nieuwe geliefde en schilderlessen te geven aan huis. Ook zou ze nog een familiedag organiseren. Ze had van alles verzameld om die dag compleet te verzorgen.

En de vader dan?

Vaderbetrokkenheid is een actueel onderwerp in de media. Maar wordt er in de dagelijkse praktijk van het sociaal werk wel voldoende over vaderbetrokkenheid gesproken? Mijn ervaring is dat dit niet altijd het geval is. Wanneer het gaat over de begeleiding aan jonge ouders, merk ik dat het in de praktijk veelal gaat over (alleenstaande) jonge moeders.

Redactioneel – Continuïteit

Of het nu een sportteam, vrijwilligerswerk of een arbeidsorganisatie betreft: waar mensen samenwerken is continuïteit vaak belangrijk om idealen en doelen te realiseren.

Tegen verdeelpolitiek

De dag na de verkiezingen, donderdag 23 november, waren het niet de verkiezingsuitslagen zelf die mijn verbijstering wekten - die deden immers niet meer dan het nieuwe politieke landschap bevestigen - maar eerder de reacties die ik om mij heen waarnam. Die maken dat ik me tot op vandaag afvraag of mijn vakgenoten de afgelopen jaren soms in een naïeve bubbel hebben geleefd.

Sociaal Werker van het jaar 2023. ‘Ik vind beschikbaar zijn belangrijk’

Het afgelopen jaar voelde voor Yamina Ayadi alsof ze een duizelingwekkende reis maakte in een hogesnelheidstrein. Na versneld haar mbo-diploma in ontvangst te hebben genomen, werd ze genomineerd én verkozen tot sociaal werker van het jaar 2023. Een grote verrassing én erkenning voor haar inzet. Er was niet veel tijd om bij te komen van alle gebeurtenissen: na de zomer startte Yamina met een hbo-studie. Dat betekent, in combinatie met een gezin met drie kinderen en een baan voor vier dagen, een volle agenda.

Omgaan met ouderverstoting. ‘Wat te doen met kinderen die hun moeder niet meer willen zien?’

‘In een gezin waar de ouders nog bij elkaar waren, is er een geweldsincident geweest, waarvan de kinderen ook getuige waren. Moeder gebruikte geweld tegen vader. Vader is inmiddels hertrouwd en de drie kinderen, in de basisschoolleeftijd, wonen bij hem. Een tijdje geleden hebben de kinderen hun vader verteld dat hun moeder hen, als zij haar bezoeken, soms mishandelt. Sindsdien houdt hij zijn kinderen ondanks de bezoekregeling thuis. Dat duurt nu al maanden.

Jongeren met gedragsproblemen. Een duwtje in de rug

De vraag naar psychologische en sociaal-maatschappelijke zorg voor jeugd neemt toe. Zeker sinds de coronapandemie, die een sterke impact had op de omgeving en leefcontext van jongeren. Een zorgelijke situatie, die veel vraagt van professionals. Almir Mahmutovic en Maarten van Houten onderzochten hoe professionals kunnen samenwerken aan de betrokkenheid van jongeren bij hun behandeling.

Meerzijdige partijdigheid. In tijden van oorlog

Als sociaal werker leer je al op de opleiding dat je bij conflictsituaties geen keuze moet maken voor een van de partijen. De bij veel sociaal werkers bekende gezinstherapeut Böszörményi Nagy heeft leerzame ideeën over contextueel denken ontwikkeld. Hij beperkte dit denken niet tot individuen of families, hij dacht dat het eveneens van toepassing is op elkaar bestrijdende (bevolkings)groepen.

Cultuursensitief werken. Naar inclusieve ouderenzorg

Sociaal werk wordt steeds belangrijker in de zorg en ondersteuning voor ouderen. Dat geldt zeker in de grote steden, waar de diversiteit onder ouderen snel toeneemt. Het overbruggen van sociale afstand en het werken aan vertrouwen is een voorwaarde voor goede en toegankelijke zorg. Studenten sociaal werk, vooral studenten die zelf een migratieachtergrond hebben, kunnen als toekomstig professionals straks een sleutelrol spelen. Maar zij stuiten nog op obstakels.
Abonneren