Home Nieuws
Nieuws
De ontdekking van het sociaal werk
Op zaterdagochtend ga ik vaak naar mijn plantenkas op het terrein van een voormalige kleinschalige tuinderij. Ik ben me dan altijd bewust van het grote verschil met de rest van de week:
reizen in overvolle treinen, de hectiek van de stad met haar hysterische verleiding tot consumeren, overvolle werkagenda’s.
Opbouwwerker over eco-projecten. ‘Is sociaal werk op z’n best’
Hoewel zelf een groot natuurliefhebber, hield opbouwwerker Bob van Bergen (45) zich nooit zo bezig met de ‘groene’ kant van sociaal werk. Tot de zware overstromingen in 2021 ‘zijn’ provincie Zuid-Limburg teisterden. Vanaf toen kwam het ene na het andere milieuproject op zijn pad. ‘Eco-sociaalwerk is nu een mijn specialiteiten.’
Veerle Meijer werkt bij het Rode Kruis ‘Collega’s, kom helpen!’
Als orkaan Irma over Sint Maarten raast, helpt sociaal werker Veerle Meijer (31) niet lang erna bij het herstelproject van het Rode Kruis op het Caribische eiland. Ze werkte ook op Aruba en Bonaire, maar is nu weer terug in Nederland. Meijer zou graag zien dat meer collega’s bij grote rampen worden ingezet. ‘Onze visie en werkwijze zijn nodig in de humanitaire hulp.’
Het belang van psychosociale hulpverlening
Onlangs mocht ik bij het Joods Maatschappelijk Werk iets vertellen bij de presentatie van een nieuwe e-learning die sociaal werkers helpt bij het tijdig herkennen van psychosociale problematiek bij tweede generatie oorlogsslachtoffers. Ofwel: de kinderen van Joodse overlevenden van de concentratiekampen. Zij kunnen te maken hebben met intergenerationele kwesties, waaronder schuld- en angstgevoelens, perfectionisme en parentificatie.
Ben jij een sociaal werker die zich wil verdiepen in zijn/haar vak en daar ook invloed op wil hebben?
Wat doet de BPSW zoal
De BPSW heeft een Beroepscode en beroepsprofiel gemaakt en uitgegeven, zit aan tafel bij verschillende landelijke overleggen en praat mee over de opleidingen. De BPSW wil sociaal werk neerzetten als een sterk beroep. De instelling waar jij werkt is vaak gebonden aan het landelijke of gemeentelijk beleid. Ze kunnen daar vaak niet veel tegen inbrengen want dan gaat men misschien wel in zee met een andere organisatie.De BPSW heeft verschillende functiegroepen
Een van die groepen is de functiegroep GGZ. Wij komen ongeveer 5 maal per jaar in Utrecht bij elkaar. We volgen de ontwikkelingen binnen de werkvelden van de deelnemers en wat er landelijk gebeurt op het gebied van de GGZ. Zo hebben we direct invloed op de inbreng van de BPSW.Wat is er nodig?
Input vanuit het werkveld! Graag nodigen we je uit om je ervaringen en ideeën met ons te delen zodat we dat mee kunnen nemen. Ook is het mogelijk dat je zelf met ons mee komt denken en praten.Voorbeelden van ontwikkelingen:
Wat we opmerken is dat steeds meer GGZ cliënten minder snel aangenomen worden bij behandelaars om verschillende (beleidsmatige) redenen. Is dit herkenbaar? Of wellicht spelen er andere ontwikkelingen of vragen. Werk je in een instelling en wordt je dan verplicht tot bijvoorbeeld de opleiding van GGZ-Agoog en veranderen jou werkzaamheden daardoor? Of wordt het werk juist uitgehold waardoor je bezorgt bent of je werk bij jouw instelling wel blijft bestaan? Ben je een sociaal werker in de wijk, een generalist en worden de casussen steeds moeilijker? Heb je daardoor het gevoel dat er steeds meer van je wordt gevraagd. Denk je er over om ander werk te gaan zoeken omdat je het te zwaar vind worden? Je bent van harte welkom om contact op te nemen of een keer aan te schuiven tijdens een vergadering. Voor meer informatie of om even te overleggen kan je contact met mij opnemen. Alvast bedankt! Peter Millenaar Voorzitter van de functiegroep GGZ.Wettelijke erkenning van het beroep sociaal werker?
Laatste sprak ik met een zeer ervaren en goed opgeleide maatschappelijk werkster over de ontwikkeling van de beroepskwaliteit. Zij is inmiddels 69 en werkt na haar pensioen nog met veel plezier door. Voor de hulpverlening aan een multiprobleemgezin moest ze samenwerken met een medewerkster van een wijkteam.