Home Nieuws

Nieuws

Pdf Vakblad Sociaal Werk nr. 3-2024

Hieronder kun je Vakblad Sociaal Werk nr. 3-2024 lezen als een doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn.

Winnaar Van Danzig-penning 2022 – ‘Laat een kind voelen dat je beschikbaar bent’

Maaike Brunekreef is gespecialiseerd in geweld in afhankelijkheidsrelaties. In 2022 werd ze onderscheiden met de Van Danzig-penning, vanwege haar grote inzet voor de preventie en vroege signalering van kindermishandeling. ‘Kinderen voelen feilloos aan of een hulpverlener het aankan naar hen te luisteren.’

Sociaal werkers zeer kritisch over aanbesteden van hun werk

Het sociaal werk zou goedkoper worden, was de hoop van gemeenten toen na de decentralisaties van 2015 massaal voor het aanbesteden van sociaal werk werd gekozen. Vaak beriepen gemeenten en soms ook de toenmalige minister zich op Europese wetgeving die aanbesteden noodzakelijk zou maken. Een merkwaardige fabel.

Vangnetwerken breiden uit. ‘Iedereen wil graag iets voor een ander betekenen’

Tien jaar geleden ging het eerste vangnetwerk van start in Rotterdam Charlois, als manier om eenzaamheid in de wijk tegen te gaan. Inmiddels krijgen deze netwerken in verschillende regio’s voet aan de grond. Initiatiefnemer en sociaal werker Jenny Zwijnenburg onderzocht de werkzame elementen van deze manier van werken, zodat iedereen zijn eigen vangnetwerk kan beginnen.

Pdf Vakblad Sociaal Werk nr. 1-2024

Hieronder kun je Vakblad Sociaal Werk nr. 1-2024 lezen als een doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn.

Sociaal werk en het grote succes van migratie

Dat de spreidingswet er nu eindelijk is, is goed nieuws voor asielzoekers, voor gemeenten die te veel mensen opvangen, voor het COA en voor alle professionals die werkzaam zijn in de opvang. Even geleden bezocht ik de sociaal werkers in Ter Apel. Ik was onder de indruk van hun werk.

Special issue VSW – Eenzaamheid: fabels, feiten en lessen voor praktijk en beleid

‘Vergeten mensen: sociaal werkers zijn vaak de laatsten waarmee zij contact hadden’. Dat vertelt dichter en schrijver Joris van Casteren in het nieuwste nummer van het vakblad over een gelaagd maatschappelijk vraagstuk: eenzaamheid. Daarin ruim baan voor wetenschap, praktijk en maatschappelijke initiatieven. Van Casteren heeft veel respect voor verschillende vormen van sociaal werk. Hij is coördinator van Stichting De eenzame Uitvaart die overledenen zonder familie of netwerk een bijzonder saluut geeft met een gedicht. Voor de Volkskrant maakte hij er een mooie serie over. Lennie Haarsma interviewde hem.

Estée Gerritsen, Jeugdprofessional van het Jaar. ‘Ik haatte mijn beperking’

Als sociaal werker is ze letterlijk een voorbeeld voor de kinderen en jongeren met een handicap die zij begeleidt. Estée Gerritsen, Jeugdprofessional van het Jaar 2023, leerde namelijk zelf met een beperking leven. Haar missie: ‘Ik wil laten zien dat een handicap geen belemmering hoeft te zijn voor levensgeluk.’

Dank voor wat we samen doen voor het sociaal werk!

Deze column gaat dit keer minder over wat we doen maar vooral over dankzij wie de BPSW steeds meer een community van en voor sociaal werkers wordt.

Pdf Vakblad Sociaal Werk nr.6-2023

Hieronder kun je Vakblad Sociaal Werk nr. 6-2023 lezen als een doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn.

Meest gelezen

(Rhapsody) Proefabonnement - Stap 2

Veelbesproken thema's

Abonneren